piątek, 10 października 2014

Placuszki z kaszy jaglanej


Witajcie :) pogoda nas ostatnio rozpieszcza co sprawia, że z uśmiechem na twarzy przygotowujemy w kuchni pyszne łakocie. Pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej do słodkich dań chodził za nami od dawna, więc gdy tylko zobaczyłyśmy przepis na jaglane placki, musiałyśmy go wypróbować. Zmodyfikowałyśmy go odrobinę i zrobiłyśmy dwie wersje placków na słodko i na słone, jednak to miodowa wersja bardziej skradła nasze serca więc ona dostaje miejsce pierwsze.
Podajemy Wam przepis na ilość placuszków, którymi najedzą się (ale nie przejedzą) dwie osoby, jednak z doświadczenia wiemy, że lepiej zrobić ich znacznie więcej ;)

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
1/4 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru


*Gotowanie kaszy jaglanej*
Przed gotowaniem obficie ją przepłucz najpierw zimną wodą na sicie, a następnie wrzątkiem. To pozbawi ją gorzkiego smaku. Wrzuć kaszę na osolony wrzątek (na szklankę kaszy, dwie i pół szklanki wody). Gotuj pod przykryciem 20 minut, nie mieszaj, nie dolewaj wody. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.



** w wersji wytrawnej zamieńcie cukier na łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli



Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza przestygnie dodaj do niej olej oraz mleko i całość zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy jaglanej i ponownie zmiksuj, aż otrzymasz konsystencję widoczną na zdjęciu.



2. Placki smaż na oleju - gdy zobaczyć pęcherzyki powietrza przewróć placuszki na drugą stronę i smaż aż do lekkiego zarumienienia. Podawaj z miodem, dżemem lub cukrem pudrem.

Nasze oceny:

Basia: Placuszki polane miodem albo syropem klonowym są przepyszne. Następnym razem wypróbuję z wytrawnym sosem. Moja ocena: 9/10.

Julka: Placki jaglane są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco, oraz w wersji wytrawnej i deserowej. Czy może być coś równie uniwersalnego i pysznego?:) Moja ocena: 10/10.


24 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam placuszków z kaszy :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. kasze jaglaną uwielbiam ! przepis zapisuję i będę tu zaglądać częściej, bo bardzo smacznie tu :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. z tej kaszy jeszcze nie próbowałam, a wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem prawdziwym plackomaniakiem, te wyglądają cudownie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak my :) placki i naleśniki mogłybyśmy jeść w kółko :)

      Usuń
  5. Robiłam takie z jabłkami, pyszne są, takie leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza jaglana to samo zdrowie na talerzu! :) lubię, lubię bardzo lubię , a placuszków takich jeszcze nie jadłam..kradnę przepis i jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kaszę jaglaną a te kotleciki wyglądają pysznie, przepis sobie zapisuje i z chęcią wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra przepis, już od dłuższego czasu chodzą za mną takie placuszki, jestem ciekawa jak smakują. Przepis zanotowałam do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę wypróbować- mój łasuch będzie zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! placuszki z kaszy muszą być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio odkryłam kaszę jaglaną :) Trochę późno, ale lepsze to niż wcale ;P Super placuszki! Idealne na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystko, co można z niej wyczarować:) Świetny pomysł na placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam! zarówno na słodko jak i na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszce takich nie jadłam, bardzo ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Był czas, ze szalałam z kaszą jaglaną, dodawałam ją wszędzie gdzie można było, ale takich placuszków nie smażyłam...

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne, o takich jeszcze nie słyszałam, jesień to dobra pora na wszelkie kasze:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziewczyny u Was pysznie i zdrowo <3 Zjadłabym takie placuszki, nie jadłam jeszcze z kaszy jaglanej a lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  18. nie miałam okazji takich spróbować, ale są takie złociutkie

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne!!! muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam dokładnie wg przepisu i nie wyszły. Zupełnie sie nie smażyły. A probowałam na dwóch różnych patelniach. Dopiero dodanie jajka uratowało reszte ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie tak jak powyżej (wpis z 17 kwietnia). Coś jest nie tak z przepisem. Placki fatalnie się smażyły i rozwalały. Poza ty wyszły strasznie tłuste. Dodałam jajko co trochę uratowało sytuację, ale i tak wyszły niesmaczne. Rodzina stwierdziła, że placki z jabłkami, "syrniczki" i "pankeyksy" o niebo lepsze. Przykro mi, ale nie polecam tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter