Witajcie :) pogoda nas ostatnio rozpieszcza co sprawia, że z uśmiechem na twarzy przygotowujemy w kuchni pyszne łakocie. Pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej do słodkich dań chodził za nami od dawna, więc gdy tylko zobaczyłyśmy przepis na jaglane placki, musiałyśmy go wypróbować. Zmodyfikowałyśmy go odrobinę i zrobiłyśmy dwie wersje placków na słodko i na słone, jednak to miodowa wersja bardziej skradła nasze serca więc ona dostaje miejsce pierwsze.
Podajemy Wam przepis na ilość placuszków, którymi najedzą się (ale nie przejedzą) dwie osoby, jednak z doświadczenia wiemy, że lepiej zrobić ich znacznie więcej ;)
Składniki:
1
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
1/4 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
*Gotowanie kaszy jaglanej*
Przed gotowaniem obficie ją przepłucz najpierw zimną wodą na sicie, a następnie wrzątkiem. To pozbawi ją gorzkiego smaku. Wrzuć kaszę na osolony wrzątek (na szklankę kaszy, dwie i pół szklanki wody). Gotuj pod przykryciem 20 minut, nie mieszaj, nie dolewaj wody. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
** w wersji wytrawnej zamieńcie cukier na łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza przestygnie dodaj do niej olej oraz mleko i całość zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy jaglanej i ponownie zmiksuj, aż otrzymasz konsystencję widoczną na zdjęciu.
2. Placki smaż na oleju - gdy zobaczyć pęcherzyki powietrza przewróć placuszki na drugą stronę i smaż aż do lekkiego zarumienienia. Podawaj z miodem, dżemem lub cukrem pudrem.
Nasze oceny:
Basia: Placuszki polane miodem albo syropem klonowym są przepyszne. Następnym razem wypróbuję z wytrawnym sosem. Moja ocena: 9/10.
Julka: Placki jaglane są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco, oraz w wersji wytrawnej i deserowej. Czy może być coś równie uniwersalnego i pysznego?:) Moja ocena: 10/10.
1/4 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
*Gotowanie kaszy jaglanej*
Przed gotowaniem obficie ją przepłucz najpierw zimną wodą na sicie, a następnie wrzątkiem. To pozbawi ją gorzkiego smaku. Wrzuć kaszę na osolony wrzątek (na szklankę kaszy, dwie i pół szklanki wody). Gotuj pod przykryciem 20 minut, nie mieszaj, nie dolewaj wody. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
** w wersji wytrawnej zamieńcie cukier na łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza przestygnie dodaj do niej olej oraz mleko i całość zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy jaglanej i ponownie zmiksuj, aż otrzymasz konsystencję widoczną na zdjęciu.
2. Placki smaż na oleju - gdy zobaczyć pęcherzyki powietrza przewróć placuszki na drugą stronę i smaż aż do lekkiego zarumienienia. Podawaj z miodem, dżemem lub cukrem pudrem.
Nasze oceny:
Basia: Placuszki polane miodem albo syropem klonowym są przepyszne. Następnym razem wypróbuję z wytrawnym sosem. Moja ocena: 9/10.
Julka: Placki jaglane są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco, oraz w wersji wytrawnej i deserowej. Czy może być coś równie uniwersalnego i pysznego?:) Moja ocena: 10/10.
Jeszcze nigdy nie robiłam placuszków z kaszy :) Pycha!
OdpowiedzUsuńkasze jaglaną uwielbiam ! przepis zapisuję i będę tu zaglądać częściej, bo bardzo smacznie tu :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Witaj, fajnie że jesteś :) podrawiamy
Usuńz tej kaszy jeszcze nie próbowałam, a wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńjestem prawdziwym plackomaniakiem, te wyglądają cudownie :-))
OdpowiedzUsuńto tak jak my :) placki i naleśniki mogłybyśmy jeść w kółko :)
UsuńRobiłam takie z jabłkami, pyszne są, takie leciutkie :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana to samo zdrowie na talerzu! :) lubię, lubię bardzo lubię , a placuszków takich jeszcze nie jadłam..kradnę przepis i jutro robię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę jaglaną a te kotleciki wyglądają pysznie, przepis sobie zapisuje i z chęcią wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis, już od dłuższego czasu chodzą za mną takie placuszki, jestem ciekawa jak smakują. Przepis zanotowałam do przetestowania
OdpowiedzUsuń:) koniecznie daj znać jak smakowały :)
Usuńmuszę wypróbować- mój łasuch będzie zachwycony:)
OdpowiedzUsuńmniam! placuszki z kaszy muszą być świetne!
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłam kaszę jaglaną :) Trochę późno, ale lepsze to niż wcale ;P Super placuszki! Idealne na śniadanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną i wszystko, co można z niej wyczarować:) Świetny pomysł na placuszki.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! zarówno na słodko jak i na słono :)
OdpowiedzUsuńJeszce takich nie jadłam, bardzo ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńBył czas, ze szalałam z kaszą jaglaną, dodawałam ją wszędzie gdzie można było, ale takich placuszków nie smażyłam...
OdpowiedzUsuńfajne, o takich jeszcze nie słyszałam, jesień to dobra pora na wszelkie kasze:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny u Was pysznie i zdrowo <3 Zjadłabym takie placuszki, nie jadłam jeszcze z kaszy jaglanej a lubię <3
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji takich spróbować, ale są takie złociutkie
OdpowiedzUsuńPyszne!!! muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam dokładnie wg przepisu i nie wyszły. Zupełnie sie nie smażyły. A probowałam na dwóch różnych patelniach. Dopiero dodanie jajka uratowało reszte ciasta.
OdpowiedzUsuńU mnie tak jak powyżej (wpis z 17 kwietnia). Coś jest nie tak z przepisem. Placki fatalnie się smażyły i rozwalały. Poza ty wyszły strasznie tłuste. Dodałam jajko co trochę uratowało sytuację, ale i tak wyszły niesmaczne. Rodzina stwierdziła, że placki z jabłkami, "syrniczki" i "pankeyksy" o niebo lepsze. Przykro mi, ale nie polecam tego przepisu.
OdpowiedzUsuń